Svētku kēkss (Amerikāņu "Monkey Bread")




























Nepieciešams mīklai

200 ml. piens
85 g. nesālīts sviests
2 lielas olas
550 g. baltās maizes milti
2 1/2 tējk. sausais raugs
50 g. cukurs
1 1/2 tējk. sāls
nedaudz eļļa vai sviests veidnes ietaukošanai

Veidošanai

125 g. nesālīts sviests
1 ēdk. kanēlis
1 tējk. malts ingvers
1 tējk. malts muskatrieksts
šķipsniņa sāls
225 g. brūnais "Muscovado" cukurs




Palīgrīki






  • Mazā katliņā uzsilda pienu ar sviestu,maisa kamēr sviests izkūst.Atdzesē uz 10 min.
  • Pienā iemaisa olas izmantojot dakšiņu.Noliek malā.
  • Lielā bļodā sajauc sauso sastāvu un pievieno šķidro piena maisījumu.Mīklu samaisa un noliek atpūsties uz 5 min.(pārklāj ar dvieli).
  • Liek mīklu mīcīt stacionārajā mikserī aptuveni 7 min.
  • "var mīklu mīcīt ar rokām ,lai mīkla neliptu pie rokām izmanto miltus,mīca aptuveni 10 min."
  • Kad mīkla gatava ,to liek ietaukotā,lielā bļodā ,pārklāj ar dvieli vai pārtikas plēvi un liek uz 1 stundu siltā vietā.
  • Izkausē sviestu un atsevišķā traukā sajauc cukuru ar garšvielām.
  • Gatavo mīklu sadala un izveido aptuveni 65 bumbiņas.
  • Bumbiņas ,pa vienai mērcē sviestā un apviļā cukura maisījumā ar garšvielam, un pa vienai liek ietaukotā veidnē.
  • Kad visas bumbiņas ir saliktas veidnē ,var pārkaisit ar atlikušo cukura maisījumu un pārlej ar pāri palikušo sviestu.Pārsedz ar partikas plēvi un noliek silta vietā vēl uz 1 stundu.
  • "Var ielikt leduskapī uz nakti ,ja gatavo nakošā dienā,tikai pirms cepšanas patur 1 1/2 stundu siltā vietā."
  • Cep 160°C 35-40 min.
  • Kad kēkss ir gatavs atdzesē 10 min. iekš veidnes, tad ņem āra.
  • Pirms pasniegšanas var pārkaisīt ar pūdercukuru.Var ēst siltu vai aukstu.

Komentāri

Populāras ziņas